Zelf abonnee worden
Terug naar 'Nieuws'
Welkom

Met veel plezier stuur ik je mijn eerste digitale nieuwsbrief.

De onderwerpen zijn: Weet je nog meer mensen die deze nieuwsbrief willen ontvangen? Geef 5 nieuwe abonnees op en maak kans op een gratis CD.

Wanneer je geen prijs stelt op mijn nieuwsbrief, meld je dan hier af.

Hartelijke groet van Witold de Man
De Moderne Zigeuner Fay Claassen
Reisverslag Hongarije Expositie bij Schouten & Nelissen
Portretten Winner Member To Member

De Moderne Zigeuner

De Moderne Zigeuner

Van 14 mei t/m 12 juni vindt tijdens het Fotofestival-OFF in Naarden de opening plaats van mijn expositie ‘De Moderne Zigeuner’.

De foto’s hangen in een gele bouwkeet ter grootte van een woonwagen, voor het Vestingmuseum op de Westwalstraat 6. Bas Kreuger, de museumdirecteur vond mijn werk zo goed, dat hij me ondanks mijn late inzending deze unieke plek gunde. Onderwerp van de expositie zijn de Roma. De zwart/wit foto’s laten zien hoe zij zich aan de tijd aanpassen en zichzelf blijven.

Van de verkoop gaat 40% naar een naschoolse Roma opvang in Hongarije. De initiatiefneemster bekostigt alles zelf en zorgt dat veertig Roma kinderen een veilige plaats hebben om plezier te maken en verdriet en problemen te delen. Armoede, discriminatie en opvoeding komen ook ter sprake onder de ouders die er regelmatig binnenlopen. Deze opvang van Roma onder elkaar is waardevol, want iedereen vertrouwt elkaar. Ik steun dit initiatief graag en hoop dus heel wat foto’s te verkopen.

Mocht je naar het officiële Fotofestival Naarden willen, dan betaal je 12 euro entree voor de hoofdexposities. Het Fotofestival-OFF is gratis en geopend van 14 mei t/m 12 juni
  maandag t/m vrijdag van 11-17 uur
  zaterdag van 11-18 uur
  zon- en feestdagen van 12-18 uur

Tijdens de weekenden zit ik zelf voor mijn “woonwagen” om je te ontvangen.

omhoog

Fay Claassen

Fay Claassen

Directeur Bob Hagen van de Stichting Jazz Impuls belde mij voor een leuke opdracht: foto’s maken voor een CD hoes.

Eén van zijn artiesten, Fay Claassen komt binnenkort met een nieuwe CD uit, waarop zij wordt begeleid door Jan Menu. Op de CD staan nummers van Chet Baker en als locatie koos Bob de hotelkamer in Amsterdam waar Chet Baker uit het raam is gevallen.

Ik zag het wel zitten om met het tegenlicht van het raam te werken, om zo een zestiger jaren BlueNote sfeer te pakken. In de kamer hing ook een mooie foto van Chet, ik heb met de weerspiegeling van Fay en Jan in het glas een soort collage gemaakt. Na de hotelkamer wilden we een warme rokerige jazzsfeer neerzetten. Via mijn wens van een bankstel met rood pluche, kwamen we op het Tuschinski theater. In de mooie Art Deco gangen heb ik Jan en Fay gefotografeerd met bestaand licht, zodat er een warme sfeer ontstaat. Wellicht kom je de foto’s tegen in de Nederlandse pers.

Maak kans op een gratis Jazz Impuls CD en klik hier.

omhoog

Reisverslag Hongarije

Reisverslag Hongarije

Komend is weer de Noorderlicht Fotomanifestatie. Voor mijn inschrijving wilde ik mijn Roma serie uitbreiden.

Omdat mijn schoonvader Aad Weber vele mooie verhalen over Boedapest vertelt, heb ik op het Internet opgezocht wat Boedapest in verband met de Roma te bieden heeft. Wat bleek: in Boedepast zit het European Roma Right Centre. Zij bevechten het anti Roma racisme, houden zich bezig met internationale advocatuur, research en geven mensenrechten trainingen aan Roma activisten.

De hele site van het ERRC heb ik gelezen en was aangeslagen door hoe de Roma bevolking nog wordt gediscrimineerd. De zaken die advocaat Rita Izsak aan de kaak stelde, raakten mij het meest. Ik stuurde haar een e-mail met de vraag of we elkaar van dienst konden zijn en Rita reageerde enthousiast. Ze wilde mij helpen met contact leggen in ruil voor publiciteit in Nederland. Rita is zelf half Roma en half Hongaars.

Onze eerste tocht het binnenland in, ging in een oude trein die met open deur door de steppe reed. We kwamen uit in een klein dorp en werden opvangen door Rita’s contactpersoon die speciaal voor ons bezoek een busje had gehuurd. Het dorpje had veel worsteltalenten en ik kon foto’s maken van drie broers van 8-16 jaar, waarvan de oudste naar Boedapest gaat om professioneel worstelaar te worden. Na de foto’s kwam het eten op tafel en moesten we mee-eten. Na het eten vroeg ik aan de broers of zij vrienden hadden die op de foto wilden. Zo kreeg ik een geweldige en veilige rondleiding door het dorp en kon veel fotograferen.

Onze tweede reportagedag was naar een Roma naschoolse opvang met 40 Roma kinderen. Bij aankomst kregen Rita en ik een dansoptreden dat ze voor ons hadden ingestudeerd. Na 10 minuten werd ik door de meiden uitgenodigd om mee te dansen en Rita door de jongens.

De initiatiefneemster liet ons tekeningen zien die de kinderen voor haar hadden gemaakt, veel hartjes en bloemen maar ook zonnetjes die huilden. “Wat ik van kinderen krijg aan liefde en warmte is onbetaalbaar, ik loop door het vuur om de naschoolse opvang draaiende te houden.” verzekerde ze mij.

omhoog

Expositie bij Schouten & Nelissen

Expositie bij Schouten & Nelissen

Van oktober t/m maart heb ik geëxposeerd bij trainingsbureau Schouten & Nelissen. Natuurfoto’s, de “vers van de pers” reportage van het afscheid van André Hazes en wereldmuziekfoto’s van Cubaanse artiesten.

Ik wilde graag bij Schouten & Nelissen (S&N) exposeren, omdat ik al vijftien jaar de huisfotograaf ben. Op deze manier kon ik ook eens mijn vrije werk laten zien

Vooral op de Spaanse natuurfoto’s was ik trots. De vergrotingen van 1 bij 1 meter hebben lijsten van staal, die ik ervoor heb laten lassen. Als je de hele dag op kantoor of in een vergaderruimte zit en je hebt uitzicht op mooie natuur zo groot alsof je uit een raam kijkt, is dat natuurlijk geweldig.

In een mailtje schreef een enthousiaste werkneemster: “Ik wil even met je delen dat je foto's me inspireren! Zodra ik hier bij Schouten & Nelissen door de gang loop en de foto's van die muzikanten zie, krijg ik een onderbuik gevoel en kan ik het niet laten om de wandeling al zingend voort te zetten. De natuurfoto's hebben een ontwapenende uitwerking op me. Puurheid & kracht, dat is wat je foto's uitstralen!”

Fijn is dat.

omhoog

Portretten Winner

Portretten Winner

Trainingsnetwerk Winner gaf de opdracht om voor de website hun trainers te fotograferen. Het moesten karakterfoto’s worden. Directeur Rolf Winters wilde de trainers graag vanuit alle hoeken zien.

Na een jaar heb ik het grootste deel van de trainers gefotografeerd en zie dat ik van nature een bepaalde hoek heb, waar vanuit ik mensen portretteer. De foto’s staan op de site onder netwerkpartners en van de afdrukken is een mooie collage gemaakt die bij Winner in de gang hangt.

omhoog

Member To Member

Member To Member

Ik hoop dat je mijn eerste nieuwsbrief als informatief en boeiend hebt ervaren. Zo niet, dan lees ik het graag, zodat ik de volgende nieuwsbrief kan verbeteren.

Ken je mensen die zijn geïnteresseerd in fotografie en ook deze nieuwsbrief willen ontvangen?

Dan heb je mazzel. Bob Hagen van Jazz Impuls doneerde CD’s met verzamelwerk om deze te verloten onder degenen die 5 geïnteresseerden lid maken van deze nieuwsbrief. Klik hier en maak kans op een schitterende CD.

omhoog